Περιοδοντολογία

Η φροντιδα των ούλων ειναι η βαση για ένα ομορφο χαμογελο και ένα υγιες στοματικο περιβάλλον. Ασθενειες όπως η ουλιτιδα και η περιοδοντιτιδα μπορει να οδηγησουν σε διογκωση των ούλων, αιμορραγια, κακοσμια, κινητικότητα, πονο, περιοδοντικα αποστηματα καθως ακομη και σε απωλεια δοντιων εφοσον δε γινει εγκαιρως η κατάλληλη θεραπεια.

 Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή  φλεγμονής, κατά την οποία επηρεάζεται μόνο ο  ιστός που περιβάλλει το δόντι (ούλο). Είναι μία αναστρέψιμη νόσος. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε τα συμπτώματα, διότι μπορεί να προχωρήσει πιο βαθιά, να προκαλέσει περιοδοντίτιδα και να επιφέρει σταδιακά μέχρι και την απώλεια  δοντιών.Η σχολαστική καθαριότητα και ο τακτικός προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο είναι απαραίτητα για την πρόληψή της.

Η περιοδοντίτιδα είναι πίο σοβαρή φλεγμονή  που καταστρέφει  εκτός από τους μαλακούς ιστούς και το οστό  που υποστηρίζει τα δόντια. Η προσβολή του οστού μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε κινητικότητα ή ακόμη και σε απώλεια δοντιών. Είναι μια εν τω βάθει φλεγμονή που φτάνει μέχρι το οστό και πλέον δεν ελέγχεται με απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής. Παραγοντες που μπορει να οδηγησουν στην περιοδοντικη νοσο είναι η ελλειπης στοματικη υγιεινη, το καπνισμα, η κληρονομικότητα, οι ορμονικες διαταραχες (εφηβεια, εγκυμοσυνη, εμμηνοπαυση), το στρες, η προχωρημένη ηλικία, η ανθυγιεινη διατροφη, καθως και συστηματικα προβληματα υγειας(π.χ διαβητης, αυτοάνοσα νοσηματα).

 Πιθανές ενδείξεις περιοδοντίτιδας είναι η ευαισθησία στα δόντια, ο πόνος κατά το μάσημα, τα κόκκινα ούλα ή ούλα που ματώνουν και η κακοσμία του στόματος.  Άλλα συμπτώματα είναι τα πρησμένα ούλα,  η δυσάρεστη γεύση στο στόμα, η κινητικότητα των δοντιών και ο σχηματισμός θυλάκων ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε μια πάθηση των ούλων χωρίς εμφανή συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή που έχει προσβληθεί από περιοδοντίτιδα.

Η έγκαιρη διάγνωση, οι τακτικές επισκέψεις, η ενημέρωση και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας έχουν ως στόχο την πρόληψη, την αποκατάσταση και σταθεροποίηση των περιοδοντικών ιστων. Η θεραπεία των περιοδοντικών ιστών ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνει συντηρητική αλλα και χειρουργική αντιμετώπιση.