Προσθετική

Η αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών  θεωρείται απαραίτητη αφού συμβάλλει στην ισορροπια της σύγκλεισης, στη βελτίωση της μάσησης και της ομιλίας καθώς και στην απόδοση ενός όμορφου χαμόγελου.

Η θεραπευτική προσέγγιση του ιατρείου έχει ως στόχο την αποκατάσταση με την ελάχιστη επεμβατικη παρέμβαση. Έτσι, ενώ εφαρμόζονται οι κλασικες προσθετικές λύσεις (στεφάνες, γέφυρες), εξετάζεται πάντα η δυνατότητα εφαρμογής πιο συντηρητικών εφαρμογών όπως ένθετα, επένθετα και όψεις.

Η επιλογή των υλικών (κεραμικο, ζιρκόνιο, συνθετη ρητίνη) γίνεται ανάλογα με τις λειτουργικές, αισθητικές και οικονομικές ανάγκες του κάθε περιστατικού.

Οδοντικές γέφυρες

Οι γέφυρες δοντιών  αποτελούν μια μορφή προσθετικής αποκατάστασης ενός ή περισσότερων  δοντιών που έχουν εξαχθεί. Πρόκειται για ακίνητες προσθετικές κατασκευές  που χρησιμοποιούν τα παρακείμενα δόντια ως στηρίγματα προκειμένου κολληθεί μόνιμα η κατασκευή που φτιάχνεται στο εργαστήριο. Όταν η διαδικασία αφορά την κάλυψη ενός μόνο δοντιού τότε η εργασία ονομάζεται στεφάνη(θήκη)

Αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στη λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που παρέχουν, οι γέφυρες συνεχίζουν να αποτελούν συχνή και προσιτή μορφή αποκατάστασης  δοντιών.

Ένθετα-Επένθετα

Πρόκειται για κατασκευές που γίνονται στο εργαστήριο και συγκολλώνται μόνιμα στα δόντια. Μοιάζουν με μεγάλα σφραγίσματα που αντικαθιστούν την χαμένη οδοντική ουσία χωρίς να απαιτείται εκτεταμένο τρόχισμα όπως στις στεφάνες (θήκες). Την τελευταία δεκαετία δίνεται στην Οδοντιατρική, έμφαση στην διατήρηση των οδοντικών ιστών και τον σεβασμό των ιδιοτήτων του δοντιού. Σκοπός των αποκαταστάσεων μας είναι να αποφύγουμε τις βλάβες του πολφού και να ενίσχυσουμε τα κατεστραμμένα δόντια με λύσεις που έχουν όσο το δυνατό καλύτερη πρόγνωση για την επιβίωση του δοντιού.

Η εξέλιξη των υλικών που έχουμε στην διάθεση μας, καθώς και οι αλλαγές στις τεχνικές της συγκόλλησης μαζί με την συντηρητική αυτή φιλοσοφία, μας επέτρεψαν να χρησιμοποιούμε τα επένθετα με μεγάλη επιτυχία δημιουργώντας αποκαταστάσεις με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα που είναι ταυτόχρονα πολύ συντηρητικές για τα δόντια στα οποία τοποθετούνται.